Hoogsensitieve kinderen ervaren niet alleen meer prikkels, ze ervaren deze ook intenser. Het hoogsensitieve kind raakt overweldigd door prikkelingen die op hen afkomen doordat ze zich vaak niet tijdig kunnen afsluiten voor deze prikkels. Overprikkeling kan ook ontstaan door verandering, een opwindende dag of te veel lawaai. Hoogsensitieve personen zijn hierdoor niet meer in staat om optimaal te presteren, aldus Aron. Elke persoon reageert anders op overprikkeling. Contact met een overprikkelde leerling is zeer moeilijk want de leerling is ook het contact met zichzelf kwijt. Sommige hoogsensitieve kinderen die overprikkeld zijn, worden ongestructureerd, chaotisch en lijken concentratieproblemen te hebben doordat ze zo snel afgeleid zijn. De effecten van overprikkeling op lange termijn zijn veel ingrijpender. Hierover is nog niet veel bekend. Bij volwassenen kan dit leiden tot chronische vermoeidheid, stemmingswisselingen, depressies en verslaving.
Enkele suggesties in de omgang met overprikkeling
Bewust worden van de overprikkeling: leer de eerste signalen van overprikkeling zo vroeg mogelijk te herkennen.
Pas het tempo aan en neem genoeg rustmomenten.
Beperk onnodige prikkels.
Doe je ogen dicht om de prikkels buiten te sluiten.
Een regelmatige leefwijze kan helpen om overprikkeling tegen te gaan. Dit komt doordat nieuwe situaties zorgen voor extra prikkeling.
Bij het voorkomen van overprikkeling bij hoogsensitieve kinderen, speelt het beperken van de hoeveelheid prikkels een belangrijke rol. Overprikkeling kan in de hand gehouden worden als het hoogsensitieve kind de kans krijgt het teveel aan prikkels te verwerken, bijvoorbeeld door rust. Het is beter overprikkeling te voorkomen, dit kan door te zorgen voor niet te veel prikkels.